Prednosti i zadovoljstvo studentskim razmenama

Šta su studentske razmjene?

Pojam studentska razmjena podrazumijeva ostvarivanje dijela studijskog programa (semestra, akademske godine) na stranom univerzitetu odnosno odrađivanja stručne prakse u inostranoj ustanovi/preduzeću/instituciji.

Učenje, studiranje, pisanje seminarskih radova ili diplomskih radova, obavljanje istraživanja ili odrađivanje stručne prakse, samom studentu omogućava sticanje znanja, upoznavanje novih tehnologija, komunikaciju i izmjenu iskustava sa ljudima iz različitih kulturoloških sredina.

Nesumnjivo da studenti koji su dio svog studiranja proveli na međunarodnoj razmjeni imaju veće mogućnosti pri zapošljavanju, kako u sredini iz koje potiču tako i na međunarodnom tržištu rada.

Osim što doprinosi akademskom kao i ličnom razvoju studenta, studentska razmjena smatra se jednim od faktora koji doprinosi kvalitetu obrazovnog sistema ali i izgradnji Evrope i uređenja, zasnovane na znanju.

 Prednosti studentskih razmjena iz ugla studenta

Ukoliko se razmjena posmatra iz ugla studenta, onda je na prvom mjestu prednost koju donosi iskustvo a koje zasigurno uvijek ima najveću vrijednost.
Svakako da je studiranje primarno tj. polaganje ispita ali u cjelokupnoj razmjeni, studiranje predstavlja samo dio onoga čemu se treba posvetiti vrijeme.

Iskustvo se grana u više osvrta, bilo da se radi o upoznavanju novih ljudi, nove sredine, novog jezika, novog fakulteta, nove kulture, novih tehnologija,…

Razmjena ima svoju svrhu a uspješnost zavisi od obostranih učesnika.

Želja za spoznajom, ambicija za napredovanjem, fleksibilnost, prilagodljivost, radoznalost, komunikativnost su neki od važnijih faktora koji utiču na postizanje efektivnosti razmjene iz ugla studenta.

    Anketa o prednostima razmjene i rezultati

Na osnovu ankete kojom je obuhvaćeno 83 studenta na razmjeni na Mašinskom fakultetu u Mariboru, iz 12 Evropskih zemalja, dobijeni su sledeći rezulati:

  1. Osnovna prednost za većinu studenata je vezana za društvene potrebe ili komunikacijske veštine
  2. Slično odgovorima na prvo pitanje, pokazuje se da su očekivanja studenata na razmeni bila ispunjena
  3. Mali broj studenata koji je nezadovoljan finansijskim aspektima studentskih razmjena pokazuje da novac nije problem
  4. Usavršavanje jezika je bitan aspekat studentskih razmjena
  5. Samo 15% studenata je proces apliciranja za studentsku razmjenu opisalo kao “komplikovan” ili “izuzetno kompikovan”
  6. Većina studenata izražava zadovoljstvo stečenim znanjima i vještinama u okviru razmjene
  7. Dve trećine anketiranih studenata je zadovoljno ili potpuno zadovoljno efektima razmjene!

Činjenica je da razmjene doprinose sopstvenom razvoju kao i razvoju društva i okoline.
Predstavljaju avanturu samospoznaje i odskočnu dasku ka putu za tržište rada.

Istraživanja (koja RTS navodi jednom prilikom) su pokazala da veći dio mladih u Srbiji smatra da nema adekvatno obrazovanje, takođe ni adekvatnu kulturnu scenu. Prema njihovom mišljenju, problem je degradiran sistem vrijednosti kao i obrazovni sistem koji nije na zavidnom nivou. Velika očekivanja, uglavnom neutemeljena.
Dakle, nastupa se sa mnogo žalbi, a malo želje da se to promijeni. Cjelokupno stanje predstavlja problem, mladi su dio njega ali ne toliko često da su i sami dio rešenja.

Važno je aktivno se uključiti u izgradnju sopstvene budućnosti, na vrijeme, ne prekasno već odmah.

Studenti će zasigurno biti bolje plasirani i na globalnom tržištu rada ukoliko su stekli takvo univerzitetsko obrazovanje koje iza sebe ima jasan međunarodni profil. 

Studirati u inostranstvu znači studirati drugačije što ne znači da je ono manje ili više vrijedno, već jednostavno nešto novo u odnosu na šta smo navikli. Stoga, koleginicama i kolegama mogu poručiti:

Uključi se na vrijeme, budi i ti dio nekog programa mobilnosti. Pronađi sebi odgovarajuću stipendiju, provedi dio svojih studija u inostranstvu i naj taj način stekni nezaboravno životno iskustvo.

Sledi:


Dragana Rakovic
Dragana Rakovic

 

 

*Gostujuća autorka: Dragana Raković,
studentkinja četvrte godine inženjerskog menadžmenta
na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,
trenutno na Mašinskom fakultetu u Mariboru,
kao student na razmeni u okviru CEEPUS mreže

 

Petar Vrgović je diplomirani psiholog i doktor tehničkih nauka iz oblasti industrijskog menadžmenta. Vanredni je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,  i konsultant za više domaćih i stranih kompanija. Istražuje vezu između komunikacije, kreativnosti i inovativnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *