Studentske razmene: ponude za 2016

Prije nego što se donese odluka za razmjenu, olakšavajuca okolnost je da se znaju ciljevi, da se ustanovi bar blagookviran plan, sta se želi postići razmjenom.

Najvažnije kontakte za međunarodne razmene možete pronaći ovde.

Ponuda ima mnogo i samim tim, kada se izdvoje prioriteti proizići će efikasniji pronalazak odgovarajuće razmjene i veći stepen posvećenosti odabranom konkursu što utiče na  kvalitet sadržaja konkursne aplikacije.


AKTUELNE PONUDE

1. ERASMUS (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) program je projekat EU koje je nastao 1987 godine dok je ERASMUS + novi program koji kombinuje postojeće šeme, za obrazovanje, obuku mlade i sport, nastao 2014 godine.

Studentima visokoškolskih ustanova, u državama koje u programu učestvuju, ERASMUS omogućuje studiranje u drugoj državi u trajanju od 3 do 12 mjeseci. Iako središnji deo ovoga programa zauzima razmjena studenata među univerzitetima država ERASMUS programa, on takođe podstiče i razmjenu profesora, transnacionalni razvoj nastavnih programa i panevropske tematske mreže.

Zanimljiva informacija da je upravo ovaj projekat nastao većim djelom zahvaljujući filozofu, teologu i humanisti Erazmu Roterdamskom (1465.-1536.), koji je živio i radio u različitim djelovima Evrope, vjerujući kako samo kontakti s drugim zemljama mogu donijeti novo znanje i iskustvo za kojima je tragao.

U julu 2002. godine Evropska komisija je sastavila predlog o izradi programa ERASMUS MUNDUS za razdoblje od 2004. do 2008. godine, koji bi omogućavao studentima iz trećih zemalja (koje nisu članice EU, pridružene članice ili zemlje kandidatkinje među kojima smo mi) stipendiranje na poslediplomskim studijima na univerzitetima u državama učesnicama programa ERASMUS.

Samim tim, od tada su studenti  Srbije dobili mogućnost da učestvuju u ovim programima razmjene, sve do daljnjeg.
Zanimljiva informacija je o visini stpendije koja se dodjeljuje studentima iz Srbije i to u iznosu od 1000 eura do prošle godine. Prema novim informacijama, za OAS je smanjeno na 700 eura.
Za sve zemlje članice EU, visina stipendije iznosi oko 400 eura, što je vidna razlika.

Erasmus plus je najveći program Evropske unije u području obrazovanja.

Nekoliko programa u okviru ove mreže, sa kratkim opisima i pomoćnim linkovima slijedi u nastavku.

1.2. SUNBEAM
http://www.sunbeam.univpm.it/EN/apply-now

Otvoren je drugi konkursni rok za Sunbeam mrežu koja se nalazi u okviru programa mobilnosti studenata – Erasmus Mundus.
Aplikacija je otvorena do 5. februara 2016, do 11:00 sati.

1.3. SIGMA AGILE
https://portal.uw.edu.pl/web/sigma/about-sigma

Sigma Agile je još jedan od projekata Erasmus Mundus mreže.
Aplikacija traje do 13. februara 2016, do 13:00h.
Prima 150 studenata iz zemalja zapadnog Balkana tj. iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

1.4. EUROWEB
http://www.mrtc.mdh.se/eurowebplus/index.php

Od 1. decembra otvoren je konkurs za stipendije u okviru EUROWEB+, jedne od mreža za razmjenu Erazmus Mundus programa.
Konkurs traje do 29. februara 2016. godine, a namjenjen je studentima, kao i nastavnom i administrativnom osoblju visokoškolskih institucija.
EUROWEB+ je mreža razmjene koja je prvenstveno fokusirana na saradnju u oblasti nauke i visoke tehnologije, sa posebnim naglaskom na tematskim oblastima kao što su inovacija, računarstvo i elektrotehnika, finansijski inženjering .

1.5. GREEN TECH
http://portalmladi.com/stipendije-programa-erazmus-mundus-akcija-2-mreza-razmene

 Program okuplja grupu univerziteta iz EU zemalja i grupu univerziteta sa Zapadnog Balkana koji između sebe mogu razmjenjivati studente na svim nivoima studija, kao i zaposlene, i to administrativni i akademski kadar.
Konkurs traje do 26.marta 2016.godine.
Da bi se pronašla institucija koja najviše odgovara, potrebno je pogledati akademsku ponudu svih univerziteta iz EU koji su uključeni u ovaj program (Španija, Portugal, Poljka, Hrvatska, Njemačka, Bugarska, Slovenija), što isto važi i za sve pređašne-pomenute konkurse.

2. CEEPUS
https://www.ceepus.info/login/login.aspx

Skraćenica CEEPUS predstavlja program centralno evropskih zemalja za razmjenu univerzitetskih studija.
Moguće je u toku jedne školske godine provesti mjesec dana na više univerziteta u okviru razmjene.
Pored datuma konkursa koji je predviđen jednom godišnje, dobra strana ovog programa je ta što se u bilo kojem period školske godine može podnijeti aplikacija kao ‘’free mover’’ pri čemu je neophodno odobrenje od strane koordinatora sa fakulteta na kom studirate.

3. ONE MONTH VISIT
http://www.wus-austria.org/project/0/33.html

Jedan mjesec posjete Austriji je konkurs koji se i ove godine pojavio kao mogućnost našim studentima da se edukuju i prevashodno učestvuju u istraživanjima na Austrijskim univerzitetima.
Konkurs traje do 31.januara 2016, a ovdje sam ga izložila kao zaista dobru priliku i uvid u mogućnosti koje se može značajno iskoristiti s obzirom da je ovaj konkurs namjenjen za master i doktorske studije i odnosi se samo na studente iz država: Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Crna Gora.

4. DAAD STIPENDIJE
http://www.daad.rs/sr/

DAAD stipendije se odnose na istraživanje i studiranje u Njemačkoj.
Stipendije su namjenjene studentima, diplomcima, naučnicima, predavačima iz Srbije, kao i onim kandidatima koji studiraju/su studirali u Srbiji i koji imaju diplomu nekog univerziteta iz Srbije.
Stoga, u Srbiji, u Beogradu postoje predstavništva i informativni centri gdje možete dobiti mnoštvo informacija.
Ovaj konkurs je završen 15.novembra 2015.godine,  međutim razlog zašto navodim ovaj konkurs je zato što uglavnom postoje konkursi u proljecnjem dobu ili do jula pa za one koji razmišljaju o master studijama u Njemackoj, može biti korisno da na vrijeme prikupe informacije koje ce im koristiti, kako i mogućnosti polaganja kurseva engleskog ili njemačkog jezika.

5.  SERBIE, Campus France
http://www.serbie.campusfrance.org/ 

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, raspisali su konkurs za dodjelu stipendija za 2016-2017. godinu, za studente iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj.
Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 9. mart 2016.

6. Ostale

Pored dobro poznatih programa koji godinama nude razne mogućnosti za studente, često postoji i jaka potpora od strane drugih programa, državnih organa, uprava, institucija.
Ukoliko se nađe za shodno, na sajtovima:

  •  Vlade,
  •  Ambasade,
  •  Federalnih komisija za stipendiranje studenata,
  •  Fondacija (npr. Schlumberger fondacije),
    mogu se često pronaći transparentni konkursi.

Takođe, ne treba gubiti iz vida ni

  • ljetnje skole,
  • ljetnje kampove,
  • kurseve,
  • seminare,
  • stručne prakse,

koje se, u skladu sa raspoloživim vremenom mogu iskoristiti na dobar način doprinoseći prvenstveno uočljivom ličnom razvoju.


Dragana Rakovic

 

*Gostujuća autorka Dragana Raković,
studentkinja četvrte godine inženjerskog menadžmenta
na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,
trenutno na Mašinskom fakultetu u Mariboru,
kao student na razmeni u okviru CEEPUS mreže
*

Petar Vrgović je diplomirani psiholog i doktor tehničkih nauka iz oblasti industrijskog menadžmenta. Vanredni je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,  i konsultant za više domaćih i stranih kompanija. Istražuje vezu između komunikacije, kreativnosti i inovativnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *