Studentske razmene: Gde pronaći ključne informacije

IZVORI INFORMACIJA U VEZI SA RAZMJENOM

Ukoliko sebe možete okarakterisati kao dovoljno ambicioznu osobu koja teži ka tome da izvuče maksimum iz sebe, onda to predstavlja istovremeno i uslovljavanje i tražnju maksimuma od drugih, ljudi, prijatelja, saradnika, okoline.
Samim tim to podrazumijeva donekle i maksimum od tržišta. Ako ovdje nemate uslove onda tražite gdje možete da se usavršite na pravi način.

Biti spreman za šanse i prilike znači osigurati sebi uspjeh u akcijama koje ste odlučili da preduzmete. Studiranje bez ambicije za učenjem i napredovanjem je ništavno i bezvrijedno.

U obilju informacija do kojih se može doći na različitim mjestima, u sledećih nekoliko primjera ću navesti izuzetno korisne, kvalitne, pouzdane i sažete izvore informacija.

1. KANCELARIJA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU-FTN

Kancelarija za međunarodnu saradnju se nalazi u zgradi FTN-a, u dijelu:
kula, III sprat, kabinet 303
Elektronskim putem se uvijek može obratiti na mejlove:
dragana.nikolic.ftn@gmail.com
dragana.dvizac@uns.ac.rs 

Kancelarija za međunarodnu saradnju FTN aktivno učestvuje u međunarodnim projektima, uspostavljanju i pospješivanju naučno-istraživačke saradnje sa institucijama iz inostranstva, kao i promovisanju mobilnosti studenata i nastavnog osoblja i unapređivanju njihovih znanja i vještina neophodnih za rad i komunikaciju sa kolegama iz drugih zemalja. Studenti i nastavno naučno osoblje FTN učesnici su programa mobilnosti na više od dvadeset evropskih univerziteta. Broj učesnika koji se pošalje na razmjenu svake godine ima tendenciju rasta.

Svakog radnog dana možete se informisati od osoblja koje imaju adekvatne informacije povodom ovog pitanja.

2. Mobilnost studenata FTN-a, facebook grupa
https://www.facebook.com/groups/MobilnostStudenataFTN/

Javna facebook grupa koja pruža mnoštvo informacija aktuelnih razmjena.
Prednost se ogleda u tome jer se objavljuju sve razmjene koje uključuju FTN,
takođe, mogu se postaviti pitanja na koja odmah odgovaraju zaposena lica, iz službe za međunarodnu saradnju na našem fakultetu ili studenti koji imaju pouzdane informacije, koji su već bili učesnici razmjena ili slično.

Cilj grupe je da na jednom mjestu okupi sve zainteresovane studente FTN koji žele da dio svojih studija provedu na nekom od stranih univerziteta i pruži im sve neophodne informacije o mogućnostima programa razmjene.

3. Facebook grupa: Schoolarship for South-East Europian Students
https://www.facebook.com/groups/1524585301186033/

nastala je kao produkt ‘’We make schoolarship’’.
Tu se mogu pronaći različite varijante stipendija i mogućnosti koje se pružaju našim studentima, iz Srbije, takođe i studetima Grčke, Bosne i Hercegovine. Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova. Slovenije i Evropskog dijela Turske.

4. We make schoolarship
http://www.wemakescholars.com/scholarships.php?nationality=137

Shodno zemlji iz koje se konkuriše, navedeni su različiti linkovi. Odabranim linkom možete doći do liste stipendija gdje se mogu naći preko 1500 stipendija za razmjenu u raznoraznim dijelovima svijeta. Kako bi pretraživanje olakšali, postoji opcija gdje se  mogu navesti oblast studiranja, određeni nivo studija i slično.

5. PORTAL MLADI
http://portalmladi.com/

Servis koji svakodnevno objavljuje brojne aktuelne konkurse i informacije iz različitih oblasti ali i o svim drugim zanimljivim sadržajima koji doprinose kvalitetnijem informisanju mladih.

Moto ovog sajta glasi:
“Mi tražimo za Vas…
… na Vama je samo da odaberete!”

6. INFOSTUD
http://www.infostud.com/

Nudi brojne sajtove i usmjerava na dobro klasifikovane oblasti pretrage.

U ovom slučaju, najsvsishodnija pretraga je u okviru sajta NAJSTUDENT
http://www.najstudent.com/

koji u zaglavlju ima opcije kao sto su ‘’Stipendije’’ i ostala olakšane prečice pretraživanja.
Izuzetno koristan sajt sa mnoštvom praktičnih savjeta, studentskih vijesti, oglasa-konkursa-poziva za praksu, obuke, kurseve, poslove, ljetnje škole…

7. YOUTH IN ACTION
https://www.facebook.com/groups/erasmusyouth/

Grupa koja je namjenjena za bivše i buduće učesnike programa EU “Mladi u akciji” – gdje možete saznati više o raznim konkursima, prilikama za sticanje raznih vještinja i znanja na mnogovrsne teme koje se tiču mladih, pronaći partnere za projekte, kao i podijeliti svoje iskustvo ili informisati se od strane iskusnih participanata.

 

Podstaknite sebe na razvoj. Iskoristi prilike koje će iskoristiti tvoj potencijal i doprinijeti razvoju tvoje karijere. Pronađi svoju stipendiju i na taj način stekni nezaboravno a dragocjeno životno iskustvo.


Dragana Rakovic
Dragana Rakovic

*Gostujuća autorka Dragana Raković,
studentkinja četvrte godine inženjerskog menadžmenta
na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,
trenutno na Mašinskom fakultetu u Mariboru,
kao student na razmeni u okviru CEEPUS mreže
*

Petar Vrgović je diplomirani psiholog i doktor tehničkih nauka iz oblasti industrijskog menadžmenta. Vanredni je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,  i konsultant za više domaćih i stranih kompanija. Istražuje vezu između komunikacije, kreativnosti i inovativnosti.

One Reply to “Studentske razmene: Gde pronaći ključne informacije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *